Knyga BALEBOSTE. Tradicinė litvakų virtuvė ir kiti žydiški skoniai

35,00 

Su autorių dedikacija.
Aut. Riva Portnaja, Vylius Blauzdavičius

„Baleboste“
 (jidiš k. sumani ir svetinga šeimininkė) – ko gero, pirmoji ir vienintelė išsami lietuviška knyga, suteikianti galimybę susipažinti su Lietuvos žydų, litvakų, gastronominėmis tradicijomis.

  • Per 70 autentiškų vienos litvakų šeimos receptų.Pasakojimai apie tai, ką litvakai valgė kasdien ir dėjo ant svarbiausių švenčių stalo.
  • Istoriko dr. Rimvydo Laužiko žvilgsnis į litvakų virtuvės pėdsaką Lietuvos kulinariniame pavelde.
  • Modernios tradicinių patiekalų variacijos.
  • Dvi dešimtys interpretacijų šiuolaikinės Izraelio virtuvės tema.

Riva Portnaja – Telšiuose gimusi Lietuvos žydė, litvakė, ir Vylius Blauzdavičius – vilnietis lietuvis. Ši knyga, kaip ir jų draugystė, gimė iš gastronominio Vyliaus smalsumo ir Rivos aistros gaminti tradicinius litvakiškus valgius. Gamindami, ragaudami ir kalbėdamiesi apie maistą, autoriai į šią knygą sudėjo pasakojimus apie litvakų virtuvę, autentiškus Rivos šeimos receptus ir Vyliaus, patyrusio šefo ir kulinarinių knygų bei laidų autoriaus, interpretacijas šiuolaikinės Izraelio virtuvės tema.

Savo atmintyje Riva išsaugojo per septyniasdešimt iš kartos į kartą perduodamų litvakiškų patiekalų ir iki šiol juos ruošia tik taip, kaip tai darė jos mama ir močiutė. Vieni jų – chala, homentašai – yra bendro žydų kulinarinio paveldo dalis. Kiti – išskirtinai litvakiški, gaminti ir tebegaminami Lietuvos žydų ar, kaip beigeliai, mėgstami visame pasaulyje.

Nenuostabu, jog dalį valgių atpažins ar net bus ragavę ne tik žydų kilmės skaitytojai. Juk Lietuvoje nuo seno gyvenusių tautų gastronominės tradicijos glaudžiai susipynusios. Tačiau kiekvienas iš šių patiekalų – savitas, toks, koks buvo gaminamas Rivos šeimoje. Ar žydiški balandėliai tokie pat skanūs kaip lietuviški? Kuo ypatingi litvakiški šaltibarščiai? Kaip išgauti nepamirštamą saldžiarūgštį žydiškos silkės skonį? Kodėl Rivos raugti agurkai neįtikėtinai traškūs, o bruknių uogienė verdama su kriaušėmis?

„Baleboste“ patiks vertinantiems maistą „kaip pas mamą“ ir bus puiki dovana besidomintiems kulinarinėmis tradicijomis. Nostalgiją žadins ne tik vaikystėje ragauti patiekalai, bet ir nuotraukose atpažinta močiutės lėkštė ar tik svečiams dedami tėvų stalo įrankiai. Ši knyga – tarsi jauki viešnagė balebostės virtuvėje, kur visada kvepia gardžiu maistu ir pasakojamos įtraukiančios istorijos.

Puslapiai: 264
Formatas: 200 x 258 x 27 mm, kieti viršeliai